Bijna 50 procent van deelnemers aan GLI viel minimaal 5 procent af

Het percentage deelnemers aan Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) dat minimaal 5 procent lichaamsgewicht verloor, is hoger aan het einde van het traject dan na de eerste fase. Deelnemers waarderen hun kwaliteit van leven ook fors hoger na afloop van het traject, meldt het RIVM.

 Sinds 2019 wordt GLI onder voorwaarden vergoed uit het basispakket. Mensen krijgen gedurende 2 jaar begeleiding en advies over gezonde voeding, eetgewoontes en bewegen. Zo’n programma bestaat uit twee fases. De eerste fase neemt negen maanden in beslag. Ruim 30 procent van de deelnemers behaalt daar al een gewichtsverlies van minimaal 5 procent. Na de tweede fase loopt dit op naar 47 procent. Dit betekent dat de resultaten uit de eerste fase behouden blijven of verbeteren. Volgens de richtlijn Overgewicht en Obesitas is een gewichtsverlies van minimaal 5 procent al betekenisvol.

Betere kwaliteit van leven

Ook de kwaliteit van leven van deelnemers aan een GLI verbeterde. Tijdens de eerste fase gaven zij hun kwaliteit van leven 7,5 meer punten dan ervoor en aan het einde van het programma steeg dat naar 12,9 punten meer. GLI heeft dus meer impact dan alleen gewichtsverlies.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky