Thuisbehandeling mogelijk voor baby's met geelzicht LUMC en Alrijne

Sinds 1 december 2023 kunnen baby’s met geelzucht die in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) of Alrijne Ziekenhuis zijn geboren, hier thuis voor behandeld worden. Gezinnen blijven hierdoor bij elkaar, wat de hechting bevordert en borstvoeding geven makkelijker maakt. Dit meldt het LUMC. 

Baby’s met geelzucht krijgen fototherapie, een behandeling waarbij ze onder een blauwe lamp liggen. Normaliter gebeurt dit in het ziekenhuis, maar steeds meer hospitalen bieden de mogelijkheid tot thuisbehandeling. Het LUMC en Alrijne Ziekenhuis hebben een bilicoon, een slaapzakje met blauw licht, waar ouders hun kindje thuis in kunnen leggen. In het ziekenhuis krijgen ze hier uitleg over en ze krijgen thuis ondersteuning van een eerstelijns verloskundige en kraamverzorgende. Beide professionals staan in contact met de kinderarts van het ziekenhuis.

Te hoog bilirubinegehalte

Veel pasgeboren baby’s hebben geelzucht, waarbij hun bilirubineniveau te hoog is. Behandeling met blauw licht kan dit relatief snel verhelpen. Het licht breekt het te hoge gehalte aan bilirubine af.

De behandeling thuis is mogelijk dankzij een samenwerking tussen de ziekenhuizen, Zorg en Zekerheid en de Verloskundigen Leiden en Omgeving (LEO).

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky