VWS koopt voor 1,5 miljoen euro aan medische hulpmiddelen voor Gazanen in

Het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gaat voor 1,5 miljoen euro medische hulpmiddelen inkopen, die zijn bedoeld voor medische hulp aan patiënten uit Gaza in Egypte. Dat heeft demissionair zorgminister Ernst Kuipers dinsdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Kuipers wil die medische hulpmiddelen inkopen bij leverancier(s) in de geografische regio van Egypte, schrijft hij aan de Kamer. Hij streeft ernaar de overeenkomst(en) met de leveranciers een dezer dagen af te sluiten.

Daarnaast reserveert hij 10.000 euro voor het regelen van praktische zaken voor een eventueel medisch verblijf van minderjarige patiënten uit Gaza in Nederland, voor het geval Nederland daartoe een verzoek krijgt en inwilligt.

Versterking zorgstelsel

Nederland heeft eerder 40 monitors, 5 echoapparaten en 250 zuurstofconcentratoren beschikbaar gesteld, op verzoek van de Europese Commissie. Die hulpmiddelen zijn inmiddels opgehaald voor transport.

Egypte heeft op 1 november de Europese Unie om 400 typen medische hulpmiddelen gevraagd, schrijft Kuipers. Een aantal dagen later heeft Egypte in een bilateraal overleg met de Nederlandse zorgminister verzocht om medische hulpgoederen te leveren om het Egyptisch zorgstelsel te versterken.

Door: ANP