‘Fijnstofuitstoot door houtkachels gevaarlijk voor volksgezondheid’

Bijna 25 procent van alle fijnstofuitstoot in Nederland wordt veroorzaakt door houtkachels en openhaarden. De GGD’s maken zich hier grote zorgen over en vrezen voor de volksgezondheid. Dit meldt Pointer. 

96 procent van de 25 GGD’s noemen overlast door houtrook zorgelijk tot zeer zorgelijk voor de volksgezondheid. Dit vonden zij al in 2016 en trokken toen al aan de bel over het gebrek aan bescherming tegen houtrook. Zeven jaar later is er weinig veranderd en is het aantal bedrijven dat kachels en haarden verkoopt bijna verdubbeld.

Benauwdheidsklachten

De uitstoot van fijnstof maakte sinds 2010 een dalende trend door, maar sinds 2020 neemt de uitstoot juist weer toe. TNO vermoedt dat dit komt door de gestegen energieprijzen. Houtkachels en openhaarden zijn misschien fijn voor de portemonnee, maar niet voor de gezondheid. Mensen zijn vaker benauwd en kampen met verkoudheidsklachten op dagen dat er veel houtrook in de buitenlucht is. Ook grijpen mensen met astma of COPD op die dagen vaker naar medicijnen. 750.000 van de 1,2 miljoen Nederlanders met een longziekte zeggen regelmatig ademhalingsproblemen te hebben door houtrook.

Publiekcampagne over gezondheidsrisico's

75 procent van de GGD’s vindt een publiekscampagne over de gezondheidsrisico’s van houtrook nodig. Daarbij moet de nadruk niet liggen op schoner stoken, zegt GGD Amsterdam, maar echt op de gevolgen voor de gezondheid. De GGD zegt ook dat schoon stoken niet bestaat. “Stokers denken dan goed bezig te zijn en geen overlast meer te veroorzaken. Helaas komen er altijd giftige stoffen vrij. Ook bij gecertificeerde kachels en schoon droog hout.” Daarnaast wil 60 procent van de GGD’en dat er lokale stookverboden komen als de Stookwijzer code oranje of rood afgeeft.

Vooralsnog komen er geen landelijke regels omtrent stoken, laat demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat weten. Wel denkt ze dat er veel winst te behalen is met publiekscampagnes over de effecten van houtrook op de gezondheid.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky