Meerderheid personeel in umc’s bereid om actie te voeren: ‘Finale komt in zicht’

De finale is in zicht, zegt Elise Merlijn van vakbond FNV. Inmiddels hebben de bonden en werkgeversorganisatie NFU (Nederlandse Federatie Universitair Medische Centra) acht overlegrondes gevoerd voor een nieuw cao voor umc’s. Een negende keer moet voldoende zijn, maar als de partijen er dán niet uitkomen, beraden de bonden zich op eventuele vervolgacties. Uit onderzoek van FNV blijkt namelijk dat 83 procent van haar umc-leden bereid is om actie te voeren. 79 procent staat open voor het draaien van zondagsdiensten. Dit meldt FNV. 

Op 18 januari voerden de bonden en NFU een overleg van 12 uur en daar kwam geen akkoord uit. Merlijn heeft haar hoop gevestigd op 12 februari, maar na de negende keer moeten FNV zich toch wel beraden of het nog zinvol is om verder te overleggen. De vakbond eist een salarisverhoging van 8 procent, een goede reis- en parkeerkostenregeling en een generatiebeleid voor iedereen. Ook moet de werkdruk in de umc’s omlaag en verdienen medewerkers meer vrije tijd.

Reiskostenvergoeding

Vooral de lage of ontbrekende reis- en parkeerkostenvergoeding zit veel umc-medewerkers dwars. Veel van hen zijn afhankelijk van de auto om naar hun werk en weer thuis te komen. “Kijk naar de werknemers die uit bijvoorbeeld Friesland, Groningen of Drenthe komen. Daar is het openbaar vervoer al niet geweldig. In het weekend of na een nachtdienst is het voor veel medewerkers onmogelijk om met het openbaar vervoer te reizen. En je rijdt dan ook nog eens langs andere ziekenhuizen, waar je ook kunt werken. Dichterbij huis, dat scheelt dan heel wat reistijd en geld”, zegt een lid.

Spandoeken

De umc’s zijn inmiddels voorzien van allerlei spandoeken met teksten als ‘We verbouwen voor 600 miljoen, maar voor ons geen poen, ‘Geld in stenen???, straks is het personeel verdwenen’ en ‘Zelfs met een microscoop zien wij deze cao niet zitten’.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky