Sterk verband gevonden tussen koffie en lagere kans op sterfte bij darmkanker

Er lijkt een sterk verband te zijn tussen het drinken van koffie en een lagere kans op sterfte door darmkanker. Wageningen Universiteit deed hier onderzoek naar dat mede mogelijk is gemaakt door Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF). Koffiedrinken zou dus een toegankelijk ‘medicijn’ moeten zijn dat de kans op overleving bij darmkanker vergroot. Dit meldt WKOF.

Het drinken van vier kopjes per dag vermindert de kans op terugkeer van darmkanker na behandeling met 32 procent ten opzichte van mensen die dagelijks minder dan twee kopjes koffie drinken. Hun kans op sterfte bij darmkanker bleek ook kleiner: de beste overlevingskansen zijn te behalen bij drie tot vijf kopjes koffie.

Toegankelijke maatregel

Darmkanker is in Nederland en erbuiten een van de meest voorkomende soorten kanker, die vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. De overlevingskansen nemen al jaren toe: de ziekte komt terug bij 20 tot 30 procent van de darmkanker patiënten. De terugkeer van darmkanker minimaliseren is daarom heel belangrijk en mogelijk kan koffie daar een rol in spelen. WKOF noemt de uitkomsten van het nieuwe onderzoek hoopgevend. Koffiedrinken is een toegankelijke maatregel voor veel mensen.

Meer onderzoek nodig

Natuurlijk is er eerst meer onderzoek nodig  naar de reden waarom koffie zo’n impact heeft op de terugkeer en overlevingskansen bij darmkanker. Ook zou er gekeken moeten worden naar koffie en de effecten daarvan op andere soorten kanker. “Eerder hebben we gezien dat er sterk bewijs is dat koffie de kans op lever- en baarmoederkanker verkleint.”