Langdurig vasten verhoogt kans op overlijden aan hartziekten met 91 procent

Uit onderzoek van de Amerikaanse hartstichting blijkt dat mensen die langdurig periodiek vasten een verhoogde kans op overlijden aan hartziekten hebben. Hun kans om hieraan te overlijden is met 91 procent verhoogd. Het risico op overlijden bij mensen met bestaande aandoening is 66 procent hoger. Ook kankerpatiënten zouden niet gedurende langere tijd periodiek moeten vasten, omdat zij hierdoor eerder kunnen komen te overlijden, blijkt uit het onderzoek. Dit meldt NOS.

Waarom het dieet tot verhoogde risico’s leidt, kunnen de onderzoekers niet direct verklaren. Wel hebben periodieke vasters minder spiermassa dan mensen die hun maaltijden regulier gedurende de dag eten. Een lager hoeveelheid spiermassa heeft een lagere levensverwachting als potentieel gevolg.

Kortdurend positief effect

De onderzoekers benadrukken dat periodiek vasten effectief is voor mensen die willen afvallen. Mensen met overgewicht die dit dieet volgen, hebben een lagere bloeddruk en lagere cholesterol op de korte termijn. Maar over een langere periode van enkele jaren is het wel belangrijk om voorzichtig te vasten. Met name mensen die hart- en vaatziekten of kanker hebben, zouden hier heel kritisch over moeten zijn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky