Vrouwen lopen risico op te veel testosteron door één glas cola per dag

Vrouwen die één glas cola per dag drinken, hebben een hoger risico op een te hoog mannelijk geslachtshormoon. Zij kunnen hierdoor last krijgen van puistjes of overbeharing en hormonale aandoeningen. Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+, zo meldt het ziekenhuis. 

Te veel vruchtsuiker kan zorgen voor leverproblemen, waardoor meer actief testosteron in het bloed van de vrouw terechtkomt. Vrouwen die ruim 10 gram vruchtensuiker uit frisdrank binnenkrijgen, hebben 2 procent meer risico op een te veel aan testosteron. De onderzoekers erkennen dat het risico beperkt lijkt, maar tegelijkertijd is de hoeveelheid suiker die hiervoor nodig is ook niet veel: een dagelijkse glas cola is genoeg. Daarom pleiten ze ook voor minder consumptie van frisdranken.

PCOS en testosteron

Vrouwen met een verhoogd testosterongehalte kunnen last krijgen van puistjes of overbeharing, maar testosteron speelt ook een rol bij bepaalde hormonale aandoeningen. Bij PCOS is bijvoorbeeld ook sprake van een teveel aan mannelijke geslachtshormoon. “Mogelijk draagt een overmatige inname van vruchtensuiker daaraan bij.” Overigens benadrukken de onderzoekers van het Maastricht UMC+ dat er geen oorzakelijk verband is gevonden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky