Onderzoekers vinden verband tussen autisme en aspartaam

Er is een verband tussen de consumptie van light-frisdranken tijdens de zwangerschap en autisme bij jongens blijkt uit nieuw onderzoek. Het risico op autisme bij een zoon zou worden verhoogd door het drinken van dergelijke drankjes met aspartaam. Ondanks dat er een verband kan worden gelegd, is er geen directe oorzaak-gevolg-conclusie te trekken, bandrukken de Amerikaanse onderzoekers. Dit meldt Metro. 

Het aantal autismediagnoses is de afgelopen 40 jaar flink toegenomen, mede dankzij betere diagnostiek. Amerikaanse wetenschappers waren echter benieuwd of andere factoren ook een verhoogde kans op autisme kunnen geven. Eerder onderzoek heeft al vastgesteld dat onder meer foliumzuur en omega-6-vetzuren het risico op autisme juist verkleinen. Tegelijkertijd blijken er dus ook stoffen te zijn die het risico juist verhogen, zoals methanol en aspartaam.

Aspartaam

Aspartaam kun je onder andere vinden in light-drankjes. Aan het nieuwe onderzoek deden 235 families mee, met minstens één kind met autisme. In de controlegroep zaten 121 families zonder kinderen met ASS. Naast vragen beantwoorden over hun gezin en de vorm van ASS, beantwoorden moeders ook vragen over hun aspartaam-inname tijdens de zwangerschap en vlak erna. De conclusie is dat moeders met zonen met autisme drie keer meer light-frisdrank dronken dan moeders met zonen zonder deze diagnose. Deze conclusie was niet te trekken bij dochters met autisme.

Nader onderzoek

Voorlopig is er dus geen oorzaak-gevolg-conclusie te trekken en blijft het alleen bij een verband tussen aspartaam en autisme. Nader onderzoek moet uitwijzen of de conclusies hetzelfde blijven, of dat er juist andere resultaten uit voortkomen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky