Afdeling verloskunde HagaZiekenhuis in Zoetermeer blijft toch open

De raad van bestuur van het HagaZiekenhuis heeft besloten om de afdeling geboortezorg toch niet af te stoten. Dit is mede mogelijk gemaakt door toezeggingen van (zorg)partners in de regio. Het besluit moet nog wel worden voorgelegd aan de ondernemingsraad, patiëntenraad, het medisch stafbestuur en het verpleegkundig stafbestuur. Dit meldt het HagaZiekenhuis. 

Lange tijd was het heel onrustig rond het ziekenhuis in Zoetermeer: zou de afdeling verloskunde nu wel of niet openblijven? Begin april gingen duizend mensen nog de straat op om te demonsteren tegen de sluiting. Patiënten en professionals vreesden ervoor dat de reistijden te lang zouden worden bij het verdwijnen van de afdeling. “Dit kan levens kosten”, zo luidde de boodschap.

Voldoende personeel aantrekken

Nu heeft de raad van bestuur eindelijk een beslissing gemaakt en gekozen voor behoud van geboortezorg. Hier zijn meerdere onderzoeken aan vooraf gegaan die allemaal concludeerden dat toekomstbestendige en kwalitatief goede geboortezorg in het Zoetermeerse ziekenhuis mogelijk was. “Met elkaar dragen we de verantwoordelijkheid voor toegankelijke en goede geboortezorg. Dat verdient deze stad. De keuze voor behoud betekent uiteraard ook dat we voldoende zorgpersoneel moeten aantrekken. Dat is een belangrijke voorwaarde voor veilige zorg”, aldus bestuursvoorzitter Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.

Meer bevallingen

Naar verwachting neemt het aantal geboortes in Zoetermeer de komende jaren toe, waardoor het aantal bevallingen in het HagaZiekenhuis zeer waarschijnlijk ook zal stijgen. Daarom is het Verloskundig Samenwerkingsverband Zoetermeer gevraagd om hierover afspraken te maken met meer verloskundepraktijken in de regio. Ook is een wervingscampagne van start gegaan voor het aantrekken van vaste verpleegkundigen voor de afdeling geboortezorg.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky