Normal_256

De overheid gaat zijn bijdrage aan ziekenhuizen vanaf 2012 baseren op de omzet die deze in 2009 hebben behaald. Op die manier wil de overheid de kostenoverschrijdingen van ziekenhuizen tegen te gaan. De zogeheten budgettering moet ook van kracht worden voor zelfstandige klinieken.

Theo Roos, verbonden aan brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland, stelt dat een groot deel van de zelfstandige klinieken vrij nieuw is en nog in de opstartfase zit. Als ze niet mogen groeien dan dreigt een faillissement. Dat is fnuikend voor de marktwerking in de zorg en zal de wachtlijsten laten groeien. Ziekenhuizen ontvangen een budget van de overheid. Dat geld moet worden aangewend voor 66% van de behandelingen. Voor de resterende 34% mogen ze onderhandelen met zorgverzekeraars. Alle ziekenhuizen tezamen hebben het budget overschreden met 314 miljoen euro.

Ger Jager, financieel adviseur van ZKN, verwacht eveneens dat het grootste deel van de zelfstandige behandelcentra (zbc) in continuïteitsproblemen zal komen. Roos verklaart dat zbc`s goedkoper zijn dan ziekenhuizen en als gangmaker voor marktwerking in de zorg dienen. De jaarlijkse groei van zbc`s bedraagt momenteel circa 40% tot 50% van de omzet.

Bron: Prof News