Normal_2915

Sinds een tiental jaren bouwt het UMC St Radboud op professionele wijze aan een bijzondere collectie beeldende kunst. Van deze uitzonderlijke collectie zijn zestig werken opgenomen in een boek.

Het boek wordt op 19 mei 2011 gepresenteerd tijdens het symposium Met zorg voor kunst.

Dialoog met medische wereld
De kunstcollectie onderscheidt zich van andere collecties in de zorg omdat ze op een eigen manier in dialoog treedt met de medische wereld. Aan de ene kant gaat het om zorg en troost aan patiënten en aan de andere kant staan ontwikkelingen in de medische wereld of de benadering van het menselijk lichaam centraal. Vanuit een veelzijdige artistieke invalshoek wordt gekeken naar de continu in ontwikkeling zijnde medische wereld.

In het boek zijn onder andere werken opgenomen van Alain Séchas, Jean Le Gac en Pierrick Sorin. Van de eerste kunstenaar staat in het gebouw Vrouw en Kind Vrouwen en kinderen eerst. Met dit beeld laat Séchas twee mogelijke houdingen - hautain en verwonderd - tegenover de medische wereld zien. Le Gac brengt met de tekening De Gewonde schilder (grafiet en kleurpotlood op papier) in beeld, wat er al niet van kunst in een ziekenhuis wordt verwacht. Sorin toont met het optische theater De Persoonlijke Zichtbaarmaker van Mentale Beelden, waartoe een ongebreidelde ontwikkeling van de geneeskunde kan leiden.

Symposium
Tijdens het symposium vindt niet alleen de presentatie van het boek Met zorg voor kunst plaats. Ivan Wolffers, hoogleraar Geneeskunde en Cultuur, Guido de Werd, conservator van het Museum Kurhaus Kleve en kunstenaar Albert Van Der Weide laten, ieder vanuit hun eigen invalshoek, het licht schijnen op de kunstcollectie van het UMC St Radboud. Ze gaan in op de betekenis van kunst op zo'n bijzondere plek, waar wetenschap en emotie, ziekte en gezondheid, kennis en gevoel, jong en oud, voortdurend met elkaar in contact staan.