Normal_4755

DEN HAAG - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag heeft het stedenbouwkundig plan voor de nieuwbouw rondom het HagaZiekenhuis aan de Leyweg Escamplaan goedgekeurd.

Dit plan omvat de uitbreiding van het HagaZiekenhuis, de realisatie van een gezondheidsplein, het ontwikkelen van ongeveer 740 woningen en verschillende parkeervoorzieningen met in totaal circa 2100 plaatsen. Voor de uitwerking van de plannen is de gemeente een samenwerking aangegaan met het HagaZiekenhuis en de OntwikkelingsCombinatie Leyenburg (OCL), een samenwerking van Vestia en Proper-Stok (dochteronderneming Heymans N.V.).

Stedenbouwkundig plan
Het stedenbouwkundig plan maakt de uitbreiding van het HagaZiekenhuis mogelijk met onder meer nieuwbouw van het Juliana Kinderziekenhuis en de vergroting van de Spoedeisende Hulp. Daarnaast biedt het plan de ruimte voor ongeveer 740 nieuwe woningen en ongeveer 2100 parkeerplaatsen. Maar ook een gezondheidsplein met zorggerelateerde voorzieningen zoals bijvoorbeeld een tandartsenpraktijk, fysiotherapiepraktijk, kinderdagverblijf en op gezondheid gerichte winkels. Daarnaast kan met dit plan de Apotheek Haagse Ziekenhuizen uitgebreid en verplaatst worden. Dit alles moet leiden tot een optimale combinatie van zorg en wonen voor de hele regio. Volgens de huidige planning start de bouw in 2013.

Krachtwijkenprogramma
De gemeente Den Haag, HagaZiekenhuis en de Ontwikkelingscombinatie OCL zijn sinds 2004 betrokken bij de plannen. In 2008 is het project opgenomen in de Raamovereenkomst Krachtwijken omdat de plannen voor het gebied een belangrijke bijdrage levert voor de vernieuwing van Den Haag Zuidwest. Met deze plannen wordt verder inhoud gegeven aan de voorzieningen in het stadsdeel en de Leyweg in het bijzonder. De nieuwbouwplannen leveren behalve een belangrijke economische impuls naar verwachting ook circa 400 nieuwe arbeidsplaatsen op.

Geschiedenis
In 2007 is er met omwonenden en de buurt gesproken over de toenmalige plannen. Het voorgestelde woningaantal van 900 leidde tot vragen over onder andere de hoogte van de woningbouw, de toename van het verkeer en parkeren. Daarom zijn de plannen opnieuw bekeken en is besloten ongeveer 150 woningen minder te bouwen. Daarnaast heeft het Sophia Revalidatiecentrum besloten haar nieuwbouw niet meer naast het HagaZiekenhuis te realiseren maar op een andere locatie in Den Haag Zuidwest.

Fasering
Het stedenbouwkundig plan wordt gefaseerd uitgevoerd. De locatie is opgedeeld in vijf plangebieden, die onafhankelijk van elkaar worden ontwikkeld. Voor de nieuwbouw van de Spoedeisende Hulp en de Apotheek Haagse Ziekenhuizen is inmiddels een bouwvergunning aangevraagd.