Normal_4921

DEN BOSCH - Patiënten met nierstenen kunnen sinds kort vrijwel pijnloos en snel hun stenen laten vergruizen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De speciale vergruizer waar het ziekenhuis over beschikt, maakt verdoving overbodig.

Het apparaat staat nog maar op 2 andere plaatsen in Nederland. Dat patiënten snel geholpen kunnen worden, komt omdat het ziekenhuis een zogenaamd zorgpad heeft ingericht. De zorg is afgestemd op de patiënten en verschillende medisch specialismen werken samen. Daardoor kunnen patiënten binnen drie dagen na hun bezoek aan de huisarts al behandeld worden.

Verwijzing via huisarts
Patiënten kunnen na verwijzing van een huisarts elke dag terecht in het ziekenhuis om een diagnose te laten stellen. Tijdens het ziekenhuisbezoek wordt eventueel pijnmedicatie gegeven en worden onderzoeken verricht om de positie en grootte van de niersteen in beeld te brengen. Aan de hand daarvan wordt bepaald of niersteenvergruizing mogelijk is. Meestal is dit het geval. Op drie middagen in de week kunnen patiënten hun nierstenen laten vergruizen. Afhankelijk van de klachten kunnen patiënten in het ziekenhuis blijven tot zij behandeld zijn.

Zorgpad
Dat patiënten snel terecht kunnen en snel geholpen kunnen worden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt omdat het een zorgpad Steenlijden heeft ingericht. De zorgprocessen binnen een zorgpad zijn volledig afgestemd op de patiënt. Zorgpaden vereisen een andere werkwijze en zijn altijd multidisciplinair. Bij het inrichten ervan wordt de weg die de patiënt aflegt in het ziekenhuis onder de loep gelegd en worden waar nodig verbeteringen aangebracht.

© Nationale Zorggids