Normal_5251

AMSTERDAM - Vandaag, woensdag 28 september, opent VUmc de deuren van VUmc Cancer Center Amsterdam - diagnose en behandeling, een hypermodern diagnose en behandelcentrum voor patiënten met kanker. Alles in het nieuwe centrum is gericht op de wensen van de patiënt.

Zo kan veel sneller dan voorheen, vaak al binnen 48 uur, een diagnose worden gesteld. Ook wordt meteen gekeken wat de best passende behandeling is. Het centrum is grotendeels tot stand gekomen door de opbrengsten van de VriendenLoterij (voorheen Sponsor Bingo Loterij). De stichting VUmc Cancer Center Amsterdam is de initiator en groot pleitbezorger van het nieuwe centrum.

Een diagnose en behandelplan 'op maat' binnen 48 uur
VUmc wil de onzekerheid waarin iemand verkeert die mogelijk kanker heeft zo kort mogelijk maken. Daarom vindt al het onderzoek in de nieuwe polikliniek zoveel mogelijk in één dag plaats en krijgt 80% van de patiënten binnen 48 uur een diagnose en behandelplan. Voor alle kankersoorten is gekeken hoe de duur van de onderzoeksperiode kan worden bekort tot een absoluut minimum. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe inrichting van de werkprocessen. Voor 24 kankersoorten is per september deze sneldiagnostiek mogelijk.

Brightsite VUmc
VUmc heeft alles in het werk gesteld om een omgeving te creëren waar patiënten zich prettig en ontspannen voelen. Hiervoor is uitgebreid onderzoek gedaan onder patiënten. Dit heeft geleid tot een nieuw gebouw ontworpen volgens het Brightsite VUmc-principe: de ruimtes zijn helder, hoog en licht, en er is gebruik gemaakt van zachte kleuren en vormen en natuurlijke materialen.

Op de zesde verdieping is een fraai aangelegde daktuin. In de patiëntenlounge staan comfortabele banken, relaxfauteuils en pc's. Ook is er een aantal bijzondere voorzieningen. Zo kunnen patiënten gebruik maken van psychosociale zorg, workshops huidverzorging en dieet- en fysiotherapiespreekuren.

Multidisciplinaire aanpak en actieve rol van de patiënt
Het centrum heeft meer voordelen. Zo is alle zorg zoveel mogelijk op één locatie geconcentreerd. De medisch specialisten houden hun spreekuren dicht bij elkaar, zodat tussendoor gemakkelijk kan worden overlegd. Ook een spreekuur met meerdere specialisten tegelijk is snel geregeld. VUmc stimuleert de patiënt en zijn naaste om in het proces van zorg en behandeling een actieve rol te spelen. De patiënt maakt als het ware onderdeel uit van het zorgteam.

Nederlandse publiek maakt nieuwe polikliniek mogelijk
Het gebouw is tot stand gekomen dankzij een groots opgezette actie van stichting VUmc CCA in samenwerking met de VriendenLoterij (tot 2011 Sponsor Bingo Loterij geheten). Door de VriendenLoterij is ruim 19 miljoen euro bijgedragen aan het nieuwe centrum. Een aantal jaren geleden realiseerde stichting VUmc CCA ook al het researchgebouw, dat eveneens het resultaat was van een zeer succesvolle publiek-private samenwerking.

© Nationale Zorggids