Normal_6734

MAASTRICHT - Honderden patiënten met vasculitis die onder behandeling zijn bij het Academisch Ziekenhuis Maastricht (azM) verkeren al ruim een jaar in grote onzekerheid. Zij weten nog steeds niet waar en door wie zij in de toekomst met voldoende expertise behandeld kunnen worden. Dat meldt de Friedrich Wegener Stichting (FWS), de organisatie van en voor patiënten met een primaire vasculitis.

Vasculitis is een zeldzame, invaliderende auto-immuunziekte gekenmerkt door een chronische ontsteking van de bloedvaten.

Grote onrust
Op 8 december 2010 werden vasculitispatiënten geconfronteerd met het voorgenomen besluit van het azM om de onderafdeling Klinische Immunologie op te heffen. Omdat dit de ontmanteling betekent van een van de slechts twee expertisecentra voor vasculitis in Nederland ontstond er grote onrust onder deze patiënten. Een jaar later is die onrust door de aanhoudende onzekerheid over hun toekomst alleen maar toegenomen.

Zowel de minister van VWS als de Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen (CRAZ) verleenden dit voorjaar hun goedkeuring aan het besluit tot opheffing, onder de voorwaarde dat continuïteit en kwaliteit van de zorg voor de betreffende patiënten gewaarborgd blijft.

De minister meldde daarbij op 31 januari aan de Tweede Kamer dat de Raad van Bestuur van het azM de ambtenaren van het ministerie op 14 december 2010 had verzekerd dat het azM haar verantwoordelijkheid zou nemen in het goed doorgeleiden van deze patiënten.

Hierover is tot op heden volgens de stichting door de Raad van Bestuur van het azM over dit onderwerp nog niet met de patiënten gecommuniceerd.

De Friedrich Wegener Stichting roept de minister van VWS, de Inspectie voor de Gezondheidszorg én vanuit hun zorgplicht ook de ziektekostenverzekeraars op om in te grijpen.

Klik hier voor meer informatie.

© Nationale Zorggids