Normal_7263

UTRECHT - Cilindercel-laesies van de borst zijn afwijkingen die vaak worden gevonden in het bevolkingsonderzoek op borstkanker, omdat ze kleine kalkjes vormen en zo op het mammogram van de borst zichtbaar zijn. Uit het promotieonderzoek van Anoek Verschuur-Maes van de Universiteit Utrecht blijkt dat cilindercel-laesies vaker worden gediagnosticeerd sinds de invoering van digitale mammografie, vergeleken met analoge mammografie.

Deze nieuwe techniek maakt de kleinste kalkjes zichtbaar. Daar wordt een stukje (biopt) van verwijderd door de radioloog, waarna de patholoog onder de microscoop de diagnose stelt.

Verhoogd risico borstkanker
Aanwezigheid van grote celkernen ('atypie') in deze cilindercel-laesies bleek gepaard te gaan met een sterk verhoogd risico op het hebben of ontstaan van borstkanker. Daarom wordt geadviseerd om cilindercel laesies met atypie, als die gevonden worden in een biopt, chirurgisch helemaal te verwijderen om naastgelegen borstkanker te vinden, dan wel te voorkomen dat deze laesies zich verder ontwikkelen tot borstkanker.

Dit is een belangrijk resultaat, aangezien nog niet bekend was wat de beste behandeling van cilindercel-laesies was. Bovendien is aangetoond dat methylering, een bepaald soort genetische verandering, een rol speelt in het ontstaan van cilindercel-laesies en ook in de ontwikkeling ervan tot borstkanker.

Anoek Verschuur-Maes promoveert vandaag aan de Faculteit Geneeskunde van Universiteit Utrecht.

© Nationale Zorggids