Normal_7477

NIJMEGEN - Er wordt 600.000 euro beschikbaar gesteld door de Hersenstichting om onderzoek te doen naar het aanpassend vermogen van de hersenen na traumatisch hersenletsel. Het doel van het onderzoek is om de kans op werkhervatting voor patiënten door middel van geoptimaliseerde gedragstherapie te vergroten.

Het gaat om een omvangrijk onderzoeksprogramma waarbij samengewerkt wordt door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Vrije Universiteit medisch centrum (VUmc) in Amsterdam, het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC St Radboud) in Nijmegen en het St.Elizabethziekenhuis in Tilburg.

Gedragstherapie
Bij een grote groep patiënten zal het verloop van de klachten na licht tot middelzwaar traumatisch hersenletsel worden onderzocht om erachter te komen wat de rol is van de hersenen bij het aanpassend vermogen van deze mensen en welk effect gedragstherapeutische behandelingen op dit vermogen zich aan te passen hebben.

Prefrontale cortex
De verandering in het functioneren van de hersenen, met name die van de prefrontale cortex (het voorste gedeelte van de frontale kwabben) wordt door middel van de beeldvormende technieken functionele Magnetic Resonance Imaging (fMRI) en MRI in kaart gebracht. Van dit deel van de hersenen is bekend dat het betrokken is bij het vermogen zich aan te passen.

Niet eerder werd subsidie verleend aan een dergelijk omvangrijk onderzoeksprogramma naar de gevolgen en behandeling van traumatisch hersenletsel. Het project gaat naar verwachting in het najaar van start.

© Nationale Zorggids