Normal_7869

'S-HERTOGENBOSCH - Op vrijdag 9 maart opent het Oogheelkundig Operatie Centrum (OOC) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch officieel zijn deuren. In het nieuwe centrum kunnen staaroperaties nog sneller en efficiënter voor patiënten worden uitgevoerd.

In 2008 zijn de oogartsen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis overgestapt op een andere wijze van verdoven tijdens de staaroperatie. In plaats van plaatselijke verdoving met een prik bij of onder het oog wordt het oog alleen verdoofd met oogdruppels. Bij de verdoving via de prik was de hulp van de anesthesist noodzakelijk.

"Nu we met de druppelverdoving werken, is de ondersteuning en (fysieke) aanwezigheid van de anesthesist niet meer noodzakelijk. Hierdoor is het voor de vakgroep Oogheelkunde mogelijk om het gehele proces rondom de staaroperatie zowel efficiënter voor de patiënt als voor ons ‘simpeler' te maken", aldus Titia Hieselaar, oogarts bij de poli Oogheelkunde.

Koploper
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is als enige Brabantse ziekenhuis uitgeroepen tot ‘Koploper' bij de behandeling van staaroperaties door de Consumentenbond. Door het nieuwe centrum verwacht de vakgroep Oogheelkunde haar koppositie te behouden en te versterken.

Het Oogheelkundig Operatiecentrum bevat naast een voorbereidingsruimte en klasse I operatiekamer, een ontvangst- en nagesprekruimte en een steriele opdek- en bergruimte.

Het feit dat het een klasse 1 operatiekamer is, is erg belangrijk. Bij een staaroperatie worden implantlenzen gebruikt. Bij implantatie is het hoogste niveau van steriliteit vereist.

Voordelen voor de patiënt
Patiënten krijgen direct bij de diagnose een vereist vooronderzoek en de datum voor de operatie mee. Na de operatie mag de patiënt direct naar huis. Door de zeer korte lijnen op het operatie- centrum is de patiënt snel, soms wel binnen een uur, klaar.

© Nationale Zorggids