Normal_10293

DEN HAAG (Novum) - De financiële positie van de Nederlandse ziekenhuizen is vorig jaar sterk verbeterd. Het eigen vermogen van de ziekenhuizen nam met vierhonderd miljoen euro toe. Dat concludeert advies- en accountantsbureau Deloitte uit een analyse van de jaarverslagen van de ziekenhuizen, zo liet het donderdag weten.

De totale opbrengsten van de ziekenhuizen zijn in 2011 met 6,8 procent gestegen, waarmee de door de rijksoverheid doorgevoerde korting van 380 miljoen euro ruimschoots wordt gecompenseerd. Ook stijgen de kosten minder hard dan de afgelopen jaren. Waar de ziekenhuizen in 2009 nog 6,1 procent meer uitgaven dan het jaar ervoor, is de kostentoename vorig jaar gehalveerd naar drie procent.

Deloitte ziet ook een negatieve ontwikkeling. Het kantoor merkt op dat zorgverzekeraars zich geleidelijk terugtrekken uit de financiering van ziekenhuizen. "De sector moet daardoor meer lenen bij de bank, wat leidt tot hogere kosten", zegt Wiljan van de Rijdt, partner bij Deloitte. "De zorgverzekeraar zou voor een deel de rol als financier moeten pakken. Ziekenhuizen kunnen dan goedkoper lenen en uiteindelijk is de consument dan goedkoper uit."

Volgens Deloitte hebben ziekenhuizen vorig jaar voor drie miljard euro aan bankleningen afgesloten. Dat bedrag is meer dan twee keer zo hoog als vorig jaar.