Normal_10759

ENSCHEDE - De Wereldspirometriedag is gisteren in het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede druk bezocht. Ruim 150 bezoekers lieten hun longfunctie meten, waarvan tien procent het advies kreeg contact op te nemen met de huisarts.

Op Wereldspirometriedag nodigen wereldwijd gezondheidsinstellingen mensen uit om de gezondheid van hun longen te laten testen.

De bezoekers konden naast de longfunctiemeting ook bewegingsadviezen krijgen van een fysiotherapeut en een fietsstest bijwonen waarbij uitleg werd gegeven door een longfysioloog.

Wereldwijd stijgt het aantal mensen met longziekten. Het gaat dan vooral om chronisch obstructieve longziekte (COPD), longkanker, astma en tuberculose. Veel longziekten zijn te voorkomen of kunnen beter behandeld worden wanneer ze in een vroeg stadium ontdekt worden.

Bij spirometrie moet in een zogeheten spirometer geblazen worden om de functie van de longen medisch te onderzoeken. Het onderzoek meet de doorgankelijkheid van de luchtwegen. Spirometrie is in de meeste ziekenhuizen onderdeel van het uitgebreide longfunctieonderzoek.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz