Normal_10768

WINTERSWIJK - In het Streekziekenhuis in Winterswijk is afgelopen woensdag de MRSA-bacterie aangetroffen bij een patiënt, zo meldt De Gelderlander. Uit voorzorg heeft het ziekenhuispersoneel patiënten die op de betreffende afdeling lagen verplaatst. Daarnaast zijn alle verpleegkundigen en patiënten op de afdeling onderzocht. De uitkomst van dat onderzoek laat nog even op zich wachten. Tot die tijd is er sprake van een opnamestop op de afdeling van het ziekenhuis.

De Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) is een representant van de bacterie Staphylococcus aureus die resistent is voor meticilline, een vertegenwoordiger van de groep β-lactam-antibiotica die doorgaans worden gebruikt bij de bestrijding van stafylokokkeninfecties.

Vergelijkbare antibiotica zijn cloxacilline en flucloxacilline. Informeel heet MRSA wel ziekenhuisbacterie omdat de MRSA-stammen vooral wordt aangetroffen in ziekenhuizen. De reden hiervoor is dat in ziekenhuizen veel antibiotica gebruikt worden.

De eerste keer dat MRSA bij een patiënt was vastgesteld was in 1959 in het Verenigd Koninkrijk. Dit was al enkele maanden na de introductie van methiciline als antibioticum.