Normal_4499

GENÈVE (Novum/AP) - Aanvallen op zorgverleners in oorlogsgebieden komen steeds vaker voor, hoewel het internationaal recht dergelijke aanvallen expliciet verbiedt. Dat heeft het Rode Kruis woensdag gezegd.

Volgens het Rode Kruis wijzen recente incidenten in onder andere Syrië, Bahrein en Jemen op een toename van aanvallen op gezondheidswerkers, ziekenhuizen en ambulances. De hulporganisatie stelde een rapport samen over 655 verschillende incidenten in zestien landen. "Dit is slechts het puntje van de ijsberg", zei voormalig oorlogschirurg en Rode Kruis-adviseur Robin Coupland. "Er zijn duizenden en duizenden van dit soort incidenten."

Ook als bij de aanvallen geen slachtoffers vallen zijn volgens Coupland de gevolgen vaak groot voor de lokale bevolking, die zonder medische hulp komt te zitten. In Irak ontvluchtte de helft van de artsen het land tussen 2003 en 2008, waardoor hele gemeenschappen gespeend waren van medische zorg.

Volgens directeur van het Rode Kruis Yves Daccord is er minder verontwaardiging over dit soort aanvallen dan vroeger. "Wat ons verbaast is hoeveel van dit soort incidenten bijna onopgemerkt voorbijgaan", zei Daccord. Hij riep overheden en gewapende groeperingen op alles in het werk te stellen om aanvallen op zorgverleners te voorkomen.