Zorgprofessionals opgeroepen werk te onderbreken

Iedereen die in de zorg werkt zou op 2 mei 2024 om 14.00 uur hun twee minuten lang moeten stilleggen. Dit roept NU’91 op naar aanleiding van het dodelijk steekincident bij ggz-instelling Mondriaan in Heerlen. Het slachtoffer, een verpleegkundig specialist, overleed een week na de steekpartij. Volgens de beroepsorganisatie is het belangrijk stil te staan bij dit incident, uit respect voor het slachtoffer en om aandacht te vragen voor de toenemende agressie in de zorg. Dit meldt NU’91. 

“Iemand overleed op haar werk. Een plek waar ze veilig moet zijn. Hoe kon dit zou fout gaan?”, vraagt voorzitter Femke Merel van Kooten van NU’91 zich af. Geweld richting zorgpersoneel is al jaren een groeiend probleem. Helaas voelen steeds minder zorgverleners  zich veilig op hun werkplek. Veiligheid zou volgens de beroepsorganisatie de allereerste prioriteit moeten zijn, maar in de praktijk is dit vaak niet het geval. “We horen dat de juiste middelen, zoals een werkende alarmknop, ontbreken. Of dat er niet geluisterd wordt naar zorgprofessionals als zij aangeven dat een situatie onveilig is.” Van Kooten vraagt zich af hoeveel slachtoffers er nog vallen voordat actie wordt ondernomen.

#stopagressieindezorg

Op 2 mei zouden alle zorgverleners daarom hun werk 2 minuten stil moeten liggen, als de situatie dat toestaat. Op social media is een door NU’91 gemaakte visual met de hashtag #stopagressieindezorg te delen, om nog meer aandacht te vragen voor het probleem.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky