Normal_7312

ROTTERDAM - Dr. Monique den Boer van de afdeling Kinderoncologie van het Erasmus MC in Rotterdam, heeft de maximale Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro gekregen. De prijs was 20 december al toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO en de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw.

De subsidie heeft zij in de wacht gesleept voor haar onderzoek 'Challenging old dogmas: improved diagnostics and tailored therapy by unraveling biology of acute leukemia in children'.

Biologie van leukemiecellen
De studie van Den Boer en haar onderzoeksteam richt zich op het doorgronden van de biologie van leukemiecellen. "Wij proberen te achterhalen op welke manier het micromilieu bijdraagt aan de overleving van de leukemiecellen. Dit micromilieu bevindt zich binnenin de botten en is de plek waar de leukemiecellen zich voeden, nestelen en vermenigvuldigen", aldus de Boer.

Bijwerkingen
Met het onderzoek hoopt Den Boer effectievere aangrijpingspunten te vinden voor een behandeling die kinderen met leukemie geneest. "We streven naar een therapie die zo min mogelijk bijwerkingen geeft."

© Nationale Zorggids