Inspectierapport over in opspraak geraakte internist moet worden ingetrokken

Een internist van het Maasstad Ziekenhuis eist in een kort geding dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vier rapporten over zijn seksueel grensoverschrijdend gedrag intrekt. Hier is de rechter afgelopen week slechts deels in meegegaan. De IGJ moet één rapport, over de melding van de arts in opleiding tot specialist, intrekken. Hier zou niet genoeg wederhoor zijn gepleegd. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Drie coassistenten dienden een klacht tegen de internist in, omdat hij zich tijdens echografieonderwijs seksueel grensoverschrijdend gedroeg en daarbij beeldopnames maakte. Op de laatste dag van hun coschappen kregen de klaagsters onderwijs van de internist in echografie E-FAST, waarbij ook geoefend werd met vaatonderzoek in de liezen. Klaagsters moesten zich zonder informatie vooraf uitkleden tot op hun onderbroek. Ze oefenden op elkaar, waarbij de internist meekeek en de echoknop regelmatig overnam om iets te laten zien. De internist raakte hen daarbij ongevraagd en onaangekondigd aan bij hun schaamstreek en schoof hun onderbroek daarbij opzij. Ook maakte hij beelden met zijn telefoon, stellen de vrouwen.

Vier toezichtsrapporten

Twee patiënten en een arts in opleiding maakten ook een melding over de arts. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd maakte naar aanleiding hiervan vier toezichtsrapporten op en diende het een tuchtklacht in tegen de arts. Dit moet voorkomen dat hij ooit nog aan de slag kan als internist.

Volgens de arts is de inspectie tekortgeschoten in haar onderzoeken en daarom spande hij een kort geding aan waarin hij eist dat de rapporten worden ingetrokken. De voorzieningenrechter is van oordeel dat één rapport moet worden ingetrokken en dat gaat over de melding door de aios.

Strafrechtelijk onderzoek naar aanranding

Zijn beroepsverbod is inmiddels verlopen, maar aan de slag is hij nog niet. De arts is namelijk ook nog in afwachting van strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) vanwege aanranding. Zolang dit speelt, mag hij niet in de gezondheidszorg werken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky