Normal_7316

UTRECHT - Binnenkort behandelt de Tweede Kamer het initiatiefwetsvoorstel van het burgerinitiatief Uit Vrije Wil. De artsenfederatie KNMG roept het parlement op om, ongeacht de uitkomst van het debat, te kiezen voor een grondig onderzoek naar aard en omvang van de problematiek van ouderen met een stervenswens.

Het burgerinitiatief wil 70-plussers het recht geven om op een humane manier hun leven te beëindigen als ze dit voltooid vinden. De problematiek van ouderen met een stervenswens staat hiermee terecht op de parlementaire agenda.

Onderzoek
De KNMG vindt het wel essentieel dat een onderzoek de basis legt voor deze maatschappelijke discussie. Dit is destijds ook gebeurd bij de totstandkoming van de euthanasiewet. Het voorstel van de KNMG tot onderzoek werd in 2011 al breed gesteund in de Tweede Kamer. De artsenfederatie ziet dit voorstel graag terugkomen in het debat. Want niemand weet om hoeveel mensen het gaat, welke problemen ze hebben en aan welke oplossing ze zelf denken.

Vragen bij wetsinitiatief
Nieuwe wetgeving zou vervolgens het sluitstuk kunnen zijn van de maatschappelijke discussie. Het huidige wetsinitiatief van Uit Vrije Wil, waarbij geen sprake hoeft te zijn van ondraaglijk en uitzichtloos lijden, kent in de ogen van de KNMG als belangrijkste probleem dat het de euthanasiewet zou uithollen. De transparantie en zorgvuldigheid van de euthanasiewet zou daarmee verloren gaan. Ook de toets of er geen andere mogelijkheden zijn dan de dood zou in het gedrang kunnen komen.

De KNMG benadrukt dat de euthanasiewet meer ruimte voor ouderen met een stervenswens biedt dan vaak wordt gedacht.