Normal_11273

UTRECHT (Novum) - De belangenvereniging voor gehandicaptenzorg heeft een kort geding tegen de staat verloren. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) was naar de rechter gestapt om door het kabinet geschrapte investeringen in de gehandicaptenzorg alsnog los te krijgen.

De VGN had bezwaar gemaakt tegen het terugdraaien van eerder toegezegde investeringen in de zorg door staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA). Volgens de vereniging is de beslissing in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.

De beslissing om meer geld toe te kennen aan de zorg dateerde van september vorig jaar. Daarmee kon de gehandicaptenzorg vierduizend extra werknemers aannemen en in opleidingen investeren. Die extra krachten moeten nu weer worden ontslagen. Ook is in het Kunduz-akkoord besloten voor zo'n 150 miljoen euro te bezuinigen op cliëntenvervoer.

De rechter vindt het echter niet aannemelijk dat de instellingen de afgelopen maanden veel personeel in vaste dienst hebben genomen. De rechter vindt bovendien dat de instellingen voor het afbouwen van de verplichtingen voldoende gecompenseerd zijn, omdat de middelen nog het hele jaar beschikbaar zijn.

De VGN beraadt zich op nader te nemen stappen. "Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat hier niet de instellingen, maar de cliënten de grote verliezers zijn", laat de vereniging dinsdag weten.