Normal_11570

NEW DELHI (Novum/AP) - Een charismatische yogagoeroe heeft donderdag leiding gegeven aan een massale demonstratie tegen de corruptie binnen de Indiase overheid. Hij is gaan vasten in een poging de regering onder druk te zetten de miljoenen die met corruptie vergaard zijn en weggezet zijn bij buitenlandse banken terug te halen naar India.

Volgers van Baba Ramdev hielden een protestmars in de hoofdstad New Delhi en zorgden voor een enorme verkeersopstopping. Ongeveer twintigduizend mensen spraken hun steun uit voor de actie van Ramdev om de corruptie te bestrijden. Op een groot festivalterrein in New Delhi kwamen de betogers bijeen voor een toespraak van de goeroe.

"Ik ben tegen geen enkele politieke partij", zei Ramdev. "Mijn protest is er slechts op gericht een eind te maken aan zwart geld en terug te halen naar dit land wat rechtens toebehoort aan de bevolking van India."

Ramdev gaat drie dagen vasten om zijn protest kracht bij te zetten. Hij eist dat er een ombudsman wordt aangesteld die de regering controleert en dat er een stevig en onafhankelijk centraal bureau voor onderzoek wordt opgericht. Ook pleit hij voor een strenge aanpak van belastingontduiking en het overmaken van zwart geld naar het buitenland.

De Indiase regering verklaarde donderdag dat er een wetsvoorstel in de maak is voor het aanstellen van een ombudsman. De wet moet volgende maand worden voorgelegd aan het parlement. Het Indiase ministerie van financiën is ook bezig met het aanscherpen van de wetten met betrekking tot zwart geld en het overmaken daarvan naar buitenlandse bankrekeningen.

De reputatie van Ramdev is echter ook niet vrij van smetten. Hij wordt ervan beschuldigd een fortuin aan donaties te hebben opgehaald. Waar de miljoenen precies vandaan komen en of hij belasting betaalt wil Ramdev niet zeggen. Vorige maand werd een assistent van Ramdev opgepakt op verdenking van oplichting in een poging een vals paspoort te krijgen. Ramdev zelf ontkent alle aantijgingen van financieel wangedrag.