Normal_11813

LELYSTAD - Vandaag organiseren medewerkers van de GGZ en de maatschappelijke opvang (MO) in Lelystad een zogenaamde ‘Twitterlunch' waar zij hun ongenoegen willen uiten tegen de bezuinigingen uit het Lenteakkoord.

Het kabinet heeft besloten dat per 1 januari 2013 de helft van de ‘GGZ-zorgzwaartepakketten' in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) voor nieuwe cliënten worden geschrapt. In plaats daarvan kan de cliënt begeleiding aan huis krijgen. Medewerkers in de GGZ en MO maken zich hier grote zorgen over.

Veel mensen met psychische aandoeningen hebben, na behandeling in de kliniek of na verblijf in detentie, een beschermende woonomgeving nodig om verder te herstellen en te werken aan terugkeer in de maatschappij. Zonder die bescherming en vaak ook 24-uurs toezicht en begeleiding lopen mensen grote risico's voor wat betreft hun gezondheid (medicatiegebruik en verslaving), dagritme, schulden en problemen met buren.

Een groep medewerkers uit de GGZ en de MO die elkaar kent van Twitter heeft daarom het initiatief genomen om medewerkers, politici en andere betrokkenen bij elkaar te brengen in Lelystad om te discussiëren over de (on)mogelijkheden van de kabinetsplannen.

Naast Meta Jacobs, wethouder Zorg, zullen ook Lea Bouwmeester (PvdA), Linda Voortman (Groen Links) en Nine Kooiman (SP) aanwezig zijn. Ook ouders van jonge cliënten en cliënten zelf zullen het woord voeren.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen