Normal_12181

AMSTERDAM (Novum) - Een Amsterdamse cardioloog moet zijn werkzaamheden onmiddellijk stoppen. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) levert Eli Bialoglowski geen verantwoorde zorg en werkt hij niet volgens de richtlijnen van zijn beroepsgroep. De inspectie werkt met spoed aan een tuchtklacht tegen hem.

De cardioloog met een praktijk in de Amsterdamse wijk Buitenveldert was vorig jaar april al eens op de vingers getikt. Daarop gaf Bialoglowski aan direct te stoppen met zorg aan patiënten. Met ingang van maart zou hij zijn hele praktijk beëindigen.

Vorige week vrijdag kreeg de inspectie een melding van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) binnen dat de man toch weer praktijk zou houden. Toen de IGZ daarop poolshoogte nam, bleek de praktijk een chaos. Zo lagen volgens de inspectie stapels dossiers, losse documenten met patiëntgegevens en uitkomsten van onderzoeken zonder vermelding van wie ze waren door elkaar heen.

Uit het afsprakenboek bleek volgens de IGZ dat de cardioloog toch weer patiënten heeft gezien, cardiologische onderzoeken heeft uitgevoerd en recepten heeft uitgeschreven. Voor het uitschrijven van de recepten raadpleegde Bialoglowski geen patiëntendossiers. Ook legde hij de recepten niet vast in dossiers.

Verder zijn de patiëntendossiers van de cardioloog volgens de IGZ niet toegankelijk voor collega's en ontbreekt een samenwerkingsovereenkomst met het nabijgelegen VU medisch centrum. Het VUmc weigert een overeenkomst met de man te sluiten omdat de NVVC zijn praktijk niet heeft goedgekeurd.

Het bevel de praktijk per direct te staken geldt in ieder geval totdat de tuchtrechter uitspraak heeft gedaan.