Normal_12417

AMSTERDAM (Novum) - Bij vestiging Sint Jacob van de Amsterdamse zorggroep Osira Amstelring leggen de leden van de vakbond Abvakabo FNV maandag opnieuw het werk neer. Volgens de vakbond probeert Osira onder een begin september gesloten principeakkoord uit te komen.

In dat akkoord was afgesproken dat meer personeel zou worden aangenomen. Ook zouden de medewerkers een werkdag krijgen van acht uur om genoeg tijd te hebben voor 'goede kwaliteit zorg'. Voor de bonden en Osira het akkoord sloten, werd al drie keer gestaakt.

Volgens Abvakabo-onderhandelaar Lilian Marijnissen weigert Osira nu ondanks toezeggingen een handtekening onder het definitieve akkoord te zetten. De zorggroep zou de achturige werkdag nu alleen voor gediplomeerde werknemers willen laten gelden.

De directie van Osira bevestigt dat er problemen zijn rond het principeakkoord, maar stelt dat het om een interpretatieverschil gaat. Osira zegt dat het de achturige werkdag niet wil laten gelden voor ongediplomeerde invalkrachten voor piekmomenten. Dat zou ook nooit de bedoeling zijn geweest. De zorggroep wil wel in het akkoord opnemen ook voor deze groep te streven naar een werkdag van acht uur.

De vakbond had het akkoord zaterdag willen tekenen nadat Abvakabo-leden akkoord waren gegaan. Marijnissen is naar eigen zeggen het pand uit gezet toen ze de handtekening wilde halen.