Normal_ambulancetje

ZUTPHEN - Vanavond houdt Gelre ziekenhuizen in Zutphen een grote rampenoefening om medewerkers van het ziekenhuis in de gelegenheid te stellen kennis en vaardigheden te oefenen die nodig zijn tijdens een ramp, zo meldt het ziekenhuis.

Er zullen veel Lottusslachtoffers meedoen. Dat zijn speciaal opgeleide mensen die acteren alsof zij een ongeval hebben gehad. Een deel van hen wordt per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Een ander deel weet zelfstandig naar de afdeling Spoedeisende Hulp te komen.

De oefening vindt plaats in nauwe samenwerking met de GHOR, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio Noord en Oost Gelderland, de overheidsorganisatie die samen met brandweer, politie en gemeenten een belangrijke taak heeft in de voorbereiding op de rampenbestrijding.

De rampenoefening is voor het ziekenhuis vooral bedoeld om het zogeheten Ziekenhuis Rampen Opvang Plan (ZiROP) te testen. Dat is het draaiboek waarin de taken en verantwoordelijkheden van elke afdeling in het ziekenhuis nauwkeurig zijn omschreven.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz