uwv, uitkering, zorg, vacature

GRONINGEN (Novum) - Het aantal vacatures dat dit jaar ontstaat is met 638 duizend het laagste niveau dat het UWV ooit heeft gemeten. Ook zal het aantal banen dit jaar veel sterker dalen dan eerder verwacht. Dat maakte de uitkeringsinstantie dinsdag bekend.

Het aantal vacatures daalt dit jaar met drie procent ten opzichte van 2012. Het vorige dieptepunt in het vacature-aanbod lag in 2003. Toen ontstonden er 646 duizend vacatures. Het UWV stelt echter dat de arbeidsmarkt nu veel groter is dan toen, waardoor het aantal vacatures nu verhoudingsgewijs nog lager is. Het UWV meet het aantal vacatures sinds 1997.

Met 122 duizend vacatures, is de detailhandel de sector die de meeste nieuwe mensen zoekt. Wel is dat een daling van achtduizend vacatures ten opzichte van vorig jaar. De zorg en welzijnssector is de op een na belangrijkste sector die vacatures genereert. Daar stijgt het aantal vacatures van 91 duizend naar 95 duizend.

Volgens het UWV verdwijnen er dit jaar 85 duizend banen, terwijl de uitkeringsinstantie een halfjaar eerder nog een daling van slechts zevenduizend voorzag.

Het aantal werkzoekenden stijgt dit jaar met tachtigduizend, naar 649 duizend. Volgens het UWV komen er steeds meer regio's bij waar het aantal werkzoekenden boven de tien procent van de beroepsbevolking uitkomt. Vorig jaar was dat alleen in de regio Rijnmond en in Drenthe het geval. Dit jaar komen daar onder meer de regio Haaglanden, Zuid-Gelderland, Groningen en Friesland bij.