vlag van Curaçao

WILLEMSTAD (Novum) - Medisch specialisten op Curaçao frauderen met hun declaraties. Dat zegt de Inspectie van de Gezondheidszorg op het eiland.

Afgelopen week stuitte de Inspectie op een geval van fraude, waarbij een niet uitgevoerde behandeling bij de zorgverzekeraar werd gedeclareerd en waarbij de verzekerde patiënt ook nog eens contant moest afrekenen. Naar aanleiding van deze zaak is de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) om tekst en uitleg gevraagd.

De ontdekking komt in een tijd dat de regering van Curaçao flink moet snijden in het budget van de gezondheidszorg. Het eiland staat onder scherp financieel toezicht van Nederland vanwege een aanzienlijk begrotingstekort.

De inspectie zegt aanwijzingen te hebben dat deze vorm van fraude zich niet beperkt tot de onderzochte casus en door nog meer specialisten op Curaçao wordt gedaan. De inspectie denkt dat deze gang van zaken ook in bredere kring binnen de VMSC bekend is.

De Vereniging van Specialisten is nu gevraagd om zelf onderzoek te doen en sancties op te leggen. Daarvoor krijgt zij twee weken de tijd. De inspectie besluit dan of er nog aanvullende maatregelen moeten worden genomen.