Normal_slaap_slapen_ogen_dicht_vrouw_depressie

HILVERSUM - Uit een tv-uitzending van het EO-programma 'De Vijfde Dag' blijkt het gebruik van antidepressiva onder jongeren tot 18 jaar flink te stijgen. Van 2007 tot 2012 nam het gebruik met 27 procent toe, van 7.300 gebruikers naar 9.300.

Volgens het programma leiden deze gebruikers soms onder heftige bijwerkingen. Zo wordt het verhaal van Charlie verteld, die op haar 15e begon met antidepressiva. Zij voelde zich boos en verdrietig door de bijwerkingen hiervan en besluit te stoppen, waarna het alleen maar erger werd. "Eerst bonkte ik met mijn hoofd tegen de muur en sloeg mezelf. Maar toen ik stopte met de antidepressiva ging ik mezelf ook snijden."

Hoogleraar gezondheid en cultuur Ivan Wolffers van de VU vindt dat de overheid meer in therapie moet investeren. Artsen kiezen namelijk snel voor antidepressiva, omdat dit relatief goedkoop is. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie is het hiermee eens. Psychiaters hebben volgens voorzitter Catrien Reichart meer tijd voor een patiënt, waardoor ze minder snel dan de huisarts zullen overgaan tot het voorschrijven van antidepressiva.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem