Normal_beugel_tandarts_mond

NVM-mondhygiënisten, dé beroepsorganisatie van mondhygiënisten in Nederland, is ernstig bezorgd over de kwaliteit en patiëntveiligheid verleend door hulpkrachten binnen de mondzorgpraktijk, de zogenaamde 'preventie-assistenten'. Deze minimaal geschoolde krachten worden steeds vaker ingezet om tandheelkundige behandelingen uit te voeren. Dat meldt NVM-mondhygiënisten.

De mondhygiënist volgt een vierjarige hbo-opleiding en een tandarts een zesjarige universitaire studie. Wettelijke kaders waarbinnen de mondhygiënist en tandarts mogen handelen, maken het voor patiënten transparant wie welke zorg verleent. Preventie is echter in en door een achtdaagse cursus kan iemand al één van de volgende titels gebruiken: 'preventie-assistent', 'paro-preventie-assistent', 'preventieconsulent', 'preventie-medewerker' of 'mondzorgmedewerker in de preventie'. Door een gebrek aan een erkende opleiding voor deze hulpkracht, zet NVM-mondhygiënisten haar vraagtekens bij de borging van kwaliteit en patiëntveiligheid onder deze groep. Tevens gaat het om een onbeschermde titel, dus ook als iemand de cursus niet haalt of niet volgt, mag deze persoon zich een dergelijke titel aanmeten en dat is zorgwekkend. 

De mondhygiënist werkt zelfstandig, is zonder verwijzing te bezoeken en werkt binnen de wettelijke kaders van het deskundigheidsgebied. De hbo-opleiding waarborgt in de basis kwaliteit, patiëntveiligheid en professionele zorgverlening. Daarnaast bestaat er een KwaliteitsRegister voor Mondhygiënisten (het KRM) en een NVM-DiplomaRegister Mondhygiënisten. De patiënt kan dus met vertrouwen en zekerheid door een mondhygiënist behandeld worden.

Hulpkrachten zoals een 'preventie-assistent', worden in de praktijk steeds vaker en breder ingezet om tandheelkundige behandelingen uit te voeren, zoals het verwijderen van tandsteen, het geven van poetsinstructies, maar ook het geven van verdoving en zelfs boren. Dit zónder dat de patiënt weet wie deze taken uitvoert en of deze medewerker wel voldoende is opgeleid. Vervolgens betaalt de patiënt exact dezelfde rekening, ongeacht of de behandeling door een mondhygiënist of 'preventie-assistent' is uitgevoerd. Kortom, zo stelt NVM-mondhygiënisten, veel mensen weten niet wie de mondzorg verleent en of ze de meest doelmatige zorg voor hun geld krijgen.  

© Nationale Zorggids