Normal_rss_entry-9735

(ANP) - Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid is zaterdagmiddag door een vol Westerpark in Amsterdam uitgefloten. Van Rijn betrad het podium om te spreken voor tienduizenden Red de zorg-demonstranten tijdens de door de FNV georganiseerde actiedag. Volgens de FNV waren ruim 15 duizend mensen aanwezig. 

FNV'er Lilian Marijnissen heette de politicus welkom. "We zijn blij dat u er bent. Maar we hebben u ook iets te vertellen." Van Rijn droeg voor de gelegenheid zijn gouden FNV-speldje. "Ik ben al veertig jaar lid."

"Dit is jullie strijd, maar ik voer hem het liefst met jullie samen", meldde Van Rijn de demonstranten. "Ik snap dat je boos bent als je je baan kwijtraakt, maar om die zorg goed te houden in de toekomst moeten we nu wat moeilijke keuzes maken."

De staatssecretaris herhaalde zijn uitnodiging aan de FNV om terug te keren naar de onderhandelingstafel. "We moeten er samen uitkomen. Samen werken aan een goede toekomst voor de zorg." Van Rijn beloofde dat de Prinsjesdagstukken enkele voordelen voor de zorg in onder meer verpleeghuizen bevatten. Maar hij wilde zaterdag niet op de presentatie van de begroting dinsdag vooruitlopen.

Marijnissen riep de toehoorders op het fatsoen op te brengen naar de bewindsman te luisteren, in plaats van veel lawaai te maken. De ruim 15.000 demonstranten die zich in Amsterdam lieten horen en zien voor meer geld voor de zorg, hebben daar ogenschijnlijk weinig vertrouwen in. Onder luid gejoel en gefluit vertrok de bewindsman weer van het podium.