Normal_asscher

Er is voorlopig nog geen consensus over de inhoud van de Ziektewet nieuwe stijl onder politiek, ondernemers en vakbonden.  Minister Asscher van Sociale Zaken gaf aan in het Kamerdebat over de begroting van zijn ministerie dat hij de Sociaal Economische Raad (SER) om advies gaat vragen. Dit meldt NOS.

Het CDA legde eerder deze week een voorstel op tafel waarin werkgevers slechts acht weken loon hoeven door te betalen aan hun zieke werknemer. De overige ziekteweken tot maximaal twee jaar worden dan betaald uit een basisverzekering. Dit moet ook gaan gelden voor zzp'ers en freelancers.
 
Regeringspartijen VVD en PvdA zijn overwegend positief over het voorstel, maar willen daarin ook hun eigen punten verwerkt zien. Dat geldt ook voor de andere partijen in de Tweede Kamer. Stichting ZZP Nederland zegt dat de helft van de zzp'ers wel de voordelen kan zien van een basisverzekering. De verplichting ervan is echter een heikel punt. 
 
In de huidige Ziektewet wordt door de werkgevers twee jaar lang loon doorbetaald aan zieke werknemers. Voor het midden- en kleinbedrijf is dit een zware financiële last en ook één van de redenen waarom werkgevers aarzelen mensen in vaste dienst te nemen. Dit heeft zijn weerslag op de arbeidsmarkt.
 
© Nationale Zorggids