Normal_cz-zorgverzekering_2

De zorgcoöperaties in Elsendorp en de vier kernen van Laarbeek krijgen van verzekeraar CZ een vast budget voor zorg. CZ heeft hiervoor een contract met hen afgesloten. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Zorg aan huis door mantelzorgers werd al jaren ondersteund door teams van professionals. Per geval werd bekeken of dit werd vergoed door de verzekeraars. Dit gaat nu veranderen. Vanaf nu krijgen de zorgcoöperaties rechtstreeks en van tevoren budget van zorgverzekeraar CZ. Bonnetjes en het persoonsgebonden budget zijn hiermee verleden tijd. 
 
"Het geld wordt geparkeerd bij de zorgkoepel, de Koepel Zorgcoöperaties Zuid Nederland. Die is in 2014 opgericht door Elsendorp, Laarbeek en Hoogeloon en heeft een tweeledige taak: de inkoop van zorg en diensten en het faciliteren van nieuwe burgerinitiatieven op gebied van zorgcoöperaties," aldus Don Van Sambeek, voorzitter van de Laarbeekse zorgcoöperatie. 
 
Zorgcoöperatie Hoogeloon, die samen met Elsendorp en Laarbeek in 2014 Koepel Zorgcoöperaties Zuid Nederland oprichtte, doet niet mee aan deze landelijke primeur. De zorgcoöperatie biedt naast thuiszorg en dagbesteding ook intramurale zorg en dit valt onder de Wet langdurige zorg. Hierdoor kan deze zorg niet gefinancierd worden vanuit de zorgverzekeraars of de gemeente. Zorgcoöperatie Hoogeloon zoekt daarom naar een systeem waarin zowel thuiszorg, dagbesteding als intramurale zorg als één geheel gefinancierd kan worden.
 
© Nationale Zorggids