Normal_bejaarde_en_verzorger

De FNV heeft, net als voor de thuiszorgmedewerkers op Texel, de afspraak gemaakt dat alle cliënten die overstappen naar Koster en Co hun vaste thuiszorgmedewerker kunnen behouden. Koster en Co neemt de thuiszorgmedewerkers over met behoud van arbeidsvoorwaarden en iedereen krijgt een vast contract, meldt FNV.

“We zijn ontzettend opgelucht”, zegt thuiszorgmedewerker José. “We zitten al zo lang in onzekerheid. Vooral voor onze cliënten, vaak oude mensen, is dit een enorme geruststelling. Vorige week nog hebben we gestaakt en we zijn blij dat het tot deze oplossing heeft geleid.’

De gemeente Den Helder had eerder een aanbod ontvangen van stichting Familiehulp (Buurtzorg) om de zorg van TSN over te nemen. Tot grote teleurstelling van cliënten en thuiszorgmedewerkers ging de gemeente hier niet op in. Ook wilde de gemeente niet ingaan op de oproep van de FNV om met een andere zorgaanbieder dezelfde afspraak te maken, namelijk overname van alle TSN-cliënten en de daaraan verbonden TSN-werknemers, met behoud van hun arbeidsvoorwaarden. Daarom besloot de FNV zelf afspraken te maken met een zorgaanbieder in Den Helder, Koster en Co, ook wel MIEP genoemd.

Vorige week staakten thuiszorgmedewerkers van TSN en organiseerden zij voor hun cliënten een verwendag met muziek, massage of een manicure. Maureen van der Pligt van de FNV is zeer tevreden met de overname: ‘We zijn blij dat het nu geregeld is voor de medewerkers en cliënten en dat ons is gelukt wat de wethouder niet is gelukt. Laat dit een voorbeeld zijn voor andere gemeenten. Het is de verantwoordelijkheid van de wethouders om dit te regelen, het is natuurlijk absurd dat de FNV dit voor hen moet oplossen.’

Gemeenten zijn verplicht om ervoor te zorgen dat de cliënten hun vertrouwde thuiszorgmedewerker kunnen behouden en dat voor de thuiszorgers het werk en de arbeidsvoorwaarden intact blijven. In veel gemeenten is er echter nog steeds geen oplossing voor medewerkers en cliënten van het failliete TSN. 

© Nationale Zorggids