Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

De grote vraag naar vakmensen zorgt ervoor dat steeds meer mbo-studenten kiezen voor een opleiding via een leerbaan (beroepsbegeleidende leerweg, bbl). Uit cijfers van DUO blijkt dat het aantal bbl-studenten dit schooljaar is toegenomen tot ruim 120.000. Dat is bijna 14 procent meer dan in het schooljaar 2017/2018. Met name leerbanen in de zorg zijn populair, gevolgd door leerbanen in de techniek. Dit meldt Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). 

“De combinatie van werken en leren heeft voor beide partijen voordelen. De student werkt vaak vier dagen in de week bij een leerbedrijf en gaat één dag in de week naar school. Hij of zij kan zo, verzekerd van een inkomen, een mbo-diploma halen. Voor werkgevers is een bbl-student met de juiste begeleiding als snel een waardevolle kracht. Het overgrote deel van bbl-studenten blijft na diplomering bij het leerbedrijf in dienst”, zegt SBB-directievoorzitter Hannie Vlug.

De sector zorg, welzijn en sport kent dit jaar 34.434 bbl-studenten. Dat is 27 procent meer dan vorig jaar. De grootste toename is te zien bij mbo-opleidingen tot verzorgende (verzorgende-IG) en verpleegkundige. 

Door: Redactie Nationale Zorggids