Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Een gynaecoloog die in 2013 zonder overleg een deel van de vagina van een patiënte verwijderde, is hiervoor berispt door het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. De vrouw had baarmoederhalskanker. Omdat het nog om een voorstadium ging, zou de baarmoeder preventief weggehaald worden. Dit meldt Skipr.

Tijdens de operatie werd duidelijk dat een vernauwde vagina de chirurg ervan weerhield om de zogenoemde uterusmanipilator daar doorheen te krijgen. Met behulp van de gynaecoloog werd de baarmoeder verwijderd, maar ook zomaar een deel van de vagina.

Geen berouw

De vrouw zegt nu geen goede seks meer te kunnen hebben, omdat haar vagina te kort is. Ze beschuldigt de gynaecoloog van het verwijderen van een deel van de vagina, zonder haar hierover in te lichten of akkoord te vragen. Na de operatie heeft diezelfde gynaecoloog geen enkele uitleg gegeven en geen excuses aangeboden.
Volgens de arts wilde de vrouw volledige genezing en was het verwijderen van een deel van de vagina noodzakelijk.

Informed consent

Hier gaat het tuchtcollege niet in mee. Hij handelde tuchtrechtelijk verwijtbaar door zonder informed consent een deel van de vagina operatief te verwijderen. Daarom krijgt de man een berisping opgelegd, wat inhoudt dat het gedrag van de zorgprofessional wordt veroordeeld. Hij handelde verwijtbaar en wordt daarvoor terechtgewezen. Wel blijft hij volledig bevoegd om zijn beroep uit te oefenen. 

Door: Nationale Zorggids