Normal_zakenman

Een voormalig gevangenisdirecteur en huidig zorgdirecteur van een jeugd-ggz-instelling doet al jaren alsof hij psychotherapeut is, terwijl hij dat niet is. Hij is in het bezit van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), ondanks dat hij in 2002 is veroordeeld voor corruptie en een paar jaar geleden in de gevangenis belandde voor stalking, bedreiging en zware mishandeling. Dit meldt Skipr. 

Uit onderzoek van Pointer en Follow the Money blijkt dat de Inspectie Gezondheidszorg de man volgt en op de hoogte is van de situatie. In 2020 kreeg de man, Koos Föllings, een VOG zodat hij als psychotherapeut zorg kon leveren aan kinderen en jongeren. Föllings is eigenaar van Compass GGZ die in meer dan honderd gemeenten in Gelderland, Brabant en Limburg zorg levert aan kinderen vanaf 4 jaar maar ook aan jongeren en volwassenen.

Declaratiefraude

De man zou ook declaratiefraude hebben gepleegd en personeel en cliënten onjuist hebben bejegend. “Het is niet te geloven dat deze man een VOG heeft gekregen. Onbegrijpelijk dat deze man door de mazen glipte. Hier is iets afschuwelijk misgegaan”, zegt hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning tegen NPO Radio 1. 

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis vordert binnenkort geld terug, omdat Compas GGZ controle enigszins tegenwerkt. Ook CZ onderzoekt het declaratiegedrag van de instelling van Föllings.

Door: Nationale Zorggids