Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen_pijnstiller

Een 32-jarige oud-zorgmedewerkster uit Maassluis wordt verdacht van het niet toedienen van medicijnen, terwijl dat wel had gemoeten. Zij zou tussen maart 2011 en maart 2018 medicatie hebben onthouden aan ruim 140 cliënten van zorgorganisaties Pieter van Foreest, locatie de Bieslandhof in Delft. Daarna zou zij hetzelfde hebben gedaan bij 8 cliënten van zorgorganisaties Florence, locatie Dekkersduin in Den Haag. Daar werkte ze tussen april 2018 en juli 2019. Dit meldt het Openbaar Ministerie. 

Eind 2019 werden de medicijnen gevonden in een opslagruimte van een bekende van de oud-zorgverlener. Die bekende is door de verdachte gevraagd om in verband met een verhuizing tassen op te slaan. Nadat ze ontdekte wat er in de tassen zat, stapte zij naar de Bieslandhof. Die deed direct aangifte. In het strafrechtelijk onderzoek dat volgde, werd een huiszoeking verricht. Ook in haar huis werden medicijnen gevonden van de Bieslandhof én van Dekkersduin.

Wat het motief van de vrouw is, is op dit moment niet duidelijk. Wel heeft ze bekend de medicijnen achter te hebben gehouden. De voorlopige verdenking luidt onder meer opzettelijke benadeling van de gezondheid. Na verhoor is de verdachte weer op vrije voeten gesteld en sindsdien heeft ze niet meer in de zorg gewerkt.

Mogelijke gezondheidsschade

Samen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld om te achterhalen of het niet toedienen van de medicijnen gezondheidsschade of lijden heeft veroorzaakt. Per client is bekeken welke medicijnen zijn achterhouden, hoe vaak dat is gebeurd en wat het effect hiervan kan zijn geweest. De medische dossiers van zes cliënten die een aanzienlijk risico liepen op ernstige gezondheidsschade of lijden, worden onderzocht.

Het OM verwacht voor de zomer van 2022 een beslissing over verdere vervolging te kunnen nemen.

Door: Nationale Zorggids