Geneeskundestudenten voeren online actie voor stagevergoeding

Vandaag op dinsdag 21 maart voeren geneeskundestudenten een online actie om een goede stagevergoeding te krijgen bij hun co-schappen. Het grootste deel van hun master co-schappen doen zij in algemene ziekenhuizen. Daar krijgen studenten vaak een vergoeding van 100 euro per maand, terwijl een stagiair een vergoeding krijgt van 400 euro per maand. Dat vinden de geneeskundestudenten ‘onbegrijpelijk’ en willen anders worden behandeld. Dat meldt de Geneeskundestudent.

De Geneeskundestudent is een landelijke belangenbehartiger voor geneeskundestudenten. Zij zijn een petitie gestart die na twee weken al ruim 8.000 keer is ondertekend. Vandaag gaan studenten, artsen en ander belanghebbenden actie voeren door middel van filmpjes en foto’s op sociale media. Zo willen zij aandacht vragen voor de stagevergoeding voor co-assistenten, onder de naam ‘handen op elkaar voor de co’.

Pim den Boon is co-assistent en voorzitter van de Geneeskundestudent. Hij vertelt dat ze een ‘eerlijke waardering willen voor de lange en vaak zware stageperiodes tijdens de studie geneeskunde’. Hij stelt dat co-assistenten gemiddeld 50-urige werkweken maken en daardoor geen tijd meer hebben voor een bijbaan. Voor co-assistenten in andere zorgsectoren, zoals de gehandicaptenzorg is wel een stagevergoeding van 400 euro vastgelegd in de cao.

Daarom hopen de actievoerders dat zij betere randvoorwaarden kunnen bereiken voor de co-schappen. Zij willen de petitie en bredere steun op 21 maart onder de aandacht brengen van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Door: Nationale Zorggids