18 maanden cel voor ex-topvrouw van failliet Slotervaartziekenhuis

De voormalig bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis dat in 2018 failliet ging, moet ook in hoger beroep de cel in. De rechter heeft Aysel Erbudak 18 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, opgelegd voor het verduisteren van ziekenhuisgeld. Eind 2019 veroordeelde de rechtbank in Den Haag haar tot 15 maanden cel, maar daartegen ging ze in hoger beroep. Dit meldt NOS.

Net als de rechtbank acht het gerechtshof het bewezen dat de voormalig topvrouw 1,2 miljoen euro aan ziekenhuis geld verduisterde door valse facturen te versturen. Daarnaast eigende ze zichzelf ten onrechte 2 ton toe. Het merendeel van het geld gebruikte ze voor een mislukte aankoop van een behandelkliniek en resort in Turkije. Ook kocht ze aandelen in een e-healthproject met het ziekenhuisgeld.

Hoewel het hof vindt dat Erbudak 20 maanden de cel in moet, heeft het proces inmiddels te veel tijd in beslag genomen. Daarom is een deel van de straf in vermindering gebracht.

Conflict

Toen Erbudak in 2006 toetrad tot het bestuur van het Amsterdamse Slotervaart, wist ze het in de eerste instantie uit de financiële problemen te redden. Na een conflict met de raad van commissarissen trad ze in 2013 terug als voorzitter.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky