Negen maanden cel geëist tegen oud-zorgdirecteur vanwege nalatigheid

De voormalige directeur van zorginstelling De Brink-Akker heeft maandag negen maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, tegen zich horen eisen. Ze viel tijdens een nachtdienst die ze op zich had genomen in slaap, waarna een zorgbehoevende cliënt overleed. Dit meld RTV Drenthe. 

Als het aan het OM ligt wordt ze veroordeeld voor nalatigheid en het niet regelen van gekwalificeerd zorgpersoneel voor de nachtdienst zes jaar geleden. Het slachtoffer kwam destijds net uit het ziekenhuis en had 24-uurszorg nodig, wat in principe geleverd werd door beschermde woonvorm De Brink-Akker. Hij kwam in de nacht van 19 op 20 januari 2018 echter te overlijden, omdat hij die zorg niet kreeg. Er was geen personeel beschikbaar voor de nachtdienst en de directrice nam de achtervang op zich. Tijdens haar zoektocht naar een vervanger, viel ze in slaap en kon ze de telefoontjes van haar cliënt niet beantwoorden.

Belgeschiedenis gewist

Uit angst voor sluiting van haar zorginstelling in Wijster, wiste ze haar belgeschiedenis en die van de overleden cliënt. Vijf uur lang lag hij met een gebroken heup in een gemeenschappelijke ruimte en werd daar door een medebewoner gevonden. Van 24-uurstoezicht of -zorg was geen sprake. De roosters voor de nachtdiensten waren al langere tijd leeg, bleek later uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Partycentrum

Het OM stelt de vrouw persoonlijk verantwoordelijk, maar vindt dat ook haar bedrijf aansprakelijk kan worden gesteld. Getuigen noemen De Brink-Akker een partycentrum voor mensen met psychische problemen.  De beschermde woonvorm had cliënten met een licht verstandelijke beperking of depressie en moest in 2018 op last van de burgemeester de deuren sluiten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky