Mantelzorg makkelijker combineren met een studie

Woensdag 13 maart, een belangrijke dag voor studenten die mantelzorg geven. Voor hen gaat het namelijk een stuk makkelijker worden om mantelzorgtaken te combineren met de studie. Er is in de Tweede Kamer een motie aangenomen die het makkelijker maakt voor de desbetreffende groep om te studeren, terwijl ze een ziek familielid moeten verzorgen. Hier was voorheen nog geen aparte regeling voor, aldus RTL Nieuws.

Tweede Kamerlid Harmen Krul (CDA) diende dit voorstel in. Krul deed dit omdat hij de grote problemen zag voor de studerende mantelzorgers. "Een op de vier jongeren tussen 16 en 24 jaar verleent een vorm van mantelzorg. Er zijn ontzettend veel studerende mantelzorgers die een voltijdopleiding willen volgen, maar dat niet kunnen omdat de zorg te veel tijd opslokt. In het onderwijs bestaat die flexibiliteit nu niet om daarmee om te gaan. Dat gaan we nu regelen."

Pleidooien 

Dankzij pleidooien van de 18-jarige Myrthe Faaij kwam dit onderwerp op de politieke agenda. Faaij studeert aan de Filmacademie en zorgt voor haar vader die kampt met hersenkanker. Faaij is heel erg blij met deze ontwikkeling en zegt dat dit nieuws voor veel jonge mantelzorgers erg waardevol zal zijn.

Flexibiliteit

De uitzonderingen die er nu komen voor studenten, gelden al langere tijd voor topsporters en ondernemers. Zo kunnen zij de zorg makkelijker combineren met hun werk. Faaij is van mening dat deze flexibiliteit er ook voor studenten moet komen: "Heel veel argumenten die voor topsporters gelden, kun je ook toepassen op studenten." Eerst was het volgens haar altijd trekken om hulp: "Gesprek na gesprek, in de hoop dat je misschien iets kon veranderen en wat hulp kon krijgen. Je moest iedereen overtuigen. Hopelijk wordt het nu vanzelfsprekender dat je passende hulp krijgt. Zorg is vaak niet te plannen. Er gebeurt iets, en dan moet je er zijn. In die gevallen zal het fijn zijn dat als je een opdracht een keer niet op tijd af hebt, dat dit niet meteen afgestraft wordt."

Volgens Kamerlid Krul gaat er door deze regels veel veranderen in de praktijk: "Studenten die mantelzorger zijn kunnen nu afspraken maken met hun docent. Welke vakken kunnen we niet doen? Waar hebben we uitstel voor nodig? Mantelzorgers krijgen echt veel meer ruimte. Je moet eigenlijk de studie om mantelzorgers heen kunnen bouwen en dat gaan we nu regelen." Het moet volgens Krul makkelijker worden om vrijstelling te krijgen voor hoorcolleges.

Door: Nationale Zorggids / Parris Fokkema