Boete tot 275 euro voor toekomstige ouders die dubbele kraamzorg afzeggen

Toekomstige ouders die de kraamzorg voor de bevalling annuleren, kunnen – ook al in de vroege zwangerschap – een flinke boete tot wel 275 euro verwachten. Veel ouders melden zich vanwege de grote kraamzorgtekorten aan bij verschillende organisaties, maar weten soms niet dat ze na online aanmelding ook meteen staan ingeschreven. Een contract gaat twee weken na de inschrijving in. Willen ze zich dan uitschrijven, dan krijgen ze een boete. Dit meldt NOS.

Veruit de meeste kraamzorgorganisaties rekenen annuleringskosten. De landelijke organisatie Naviva brengt hiervoor 150 euro in rekening. Anderen berekenen de hoogte van het boetebedrag aan de hand van de zwangerschapsduur. Bij de Kraamvogel betalen toekomstige ouders tot twee maanden voor de bevalling 75 euro en daarna dubbel zoveel. Mensen die zich dus afmelden bij meerdere kraaminstellingen, zijn dus een flink boetebedrag kwijt. Naviva vraagt een relatief hoog bedrag om dubbele inschrijvingen te voorkomen, maar hanteert wel een uitgebreide coulanceregeling. 

Goede voorlichting nodig

Volgens brancheorganisatie Bo Geboortezorg brengen organisaties inderdaad annuleringskosten in rekening vanwege het grote tekort aan kraamverzorgers. Organisaties kunnen gemaakte kosten bovendien niet declareren bij de zorgverzekeraar. Maar ook Bo Geboortezorg vindt de bedragen flink, zeker in verhouding tot het werk dat (nog niet) is gedaan. Natuurlijk is het bedoeld om ouders af te schrikken, maar zij zouden hier vooraf goed over voorgelicht moeten worden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky